Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na oryginalne włoskie tiramisù!
Najpierw ciekawostka:
Nazwa składa się z czasownika „tirare” -ciągnąć (często ten wyraz możecie zobaczyć na drzwiach), mi – mnie, sù – do góry – czyli „pociągnij mnie do góry”,, „Podnieś mnie na duchu!”, „Poderwij mnie”. Mnie ta nazwa wcale nie dziwi, czy ktoś potrafi się smucić po zjedzeniu tiramisù? 🕵️‍♀️ 🧐🧐
💪💪💪 a teraz do dzieła!
Potrzebujemy:
✔️ 3 jajka (3 uova),
✔️ 4 łyżki cukru (4 cucchiai di zucchero),
✔️ 500 g mascarpone (500 gr di mascarpone),
✔️ 300 g biszkoptów (najlepiej te podłużne) pavesini lub savaiardi (300 gr di savoiardi o pavesini),
✔️250 ml kawy (ja używam mocnego espresso z kawiarki) (250 ml di caffè)
✔️ opcjonalnie: migdałowy likier amaretto (wzbogaci smak)
✔️ gorzkie kakao (cacao amaro)
👉 przygotować kawę i przelać najlepiej to płaskiej miski (w której będziemy mogli maczać biszkopty), dodać łyżkę cukru, wymieszać. Jak wystygnie możemy dodać amaretto.
👉 jajka i ser muszą być wyjęte wcześniej z lodówki i mieć temperaturę pokojową,
👉 oddzielić białka od żółtek,
👉 ubić żółtka z 3 łyżkami cukru,
👉 do ubitych żółtek dodawać stopniowo ser mascarpone (po łyżce),
👉 ubić białka z odrobiną soli i dodać do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy bardzo delikatnie od dołu do góry,
👉 ja osobiście przygotowuję tiramisù zawsze w pucharkach
(nie ma problemu z ładnym podaniem 😀) – ale można też w prostokątnej formie.
👉 układamy dobrze nasączone w kawie biszkopty, położyć część kremu, kolejną warstwę biszkoptów i tak do wykorzystania składników. Na górze powinien być krem.
👉 włożyć do lodówki na kilka godzin,
👉 przed podaniem posypujemy kakao (uwaga! nie powinno się tego robić przed włożeniem do lodówki, tylko przed podaniem, wtedy kakao jest sypkie).
Najważniejsze wyrażenia po włosku:
💚 przygotować kawę – preparare il caffè
🤍 i tuorli – żółtka, gli albumi – białka
❤️ oddzielić białka od żółtek – separare gli albumi dai tuorli
💚 ubić żółtka montare i tuorli
🤍 w temperaturze pokojowej – a temperatura ambiente
❤️ ubić pianę z białek – montare a neve gli albumi
Smacznego! Buon appetito!
Pochwalcie się koniecznie zdjęciami Waszego tiramisù!