Lody, pizza i spaghetti to kulinarne trio, które podobnie jak wielobarwna flaga, są symbolem rozpoznawczym Włoch. Jak Włochy to i upalne lato, z czym z kolei wiąże się szukanie ochłody. Il gelato, to słowo, które warto znać, jeżeli pod słowem ochłoda szukacie lodów.

Badania rynku wykazały, że we Włoszech działa 36.970 lodziarni (le gelaterie)!!!!! Ilość ta robi wrażenie. Jeżeli wybieracie się do Włoch warto zapoznać się z rankingiem lodziarni, które po prostu trzeba odwiedzić. Na stronie dissapore.com znajdziecie sto lodziarni i oto przed Wami pierwsza piątka, która każdy lodomaniak musi odhaczyć na swojej włoskiej mapie.

#1 Cremeria Capolinea – viale Ettore Simonazzi 14, Reggio Emilia

Jedna z najbardziej znanych lodziarni we Włoszech, która zagwarantuje Wam lody produkowane tylko z najwyższej jakości składników naturalnych. Lody z całą pewnością trzeba spróbować, żeby poznać ten niebiański smak. Szczególnie wpasują się w gust tych, którzy są miłośnikami pistacji (il pistacchio). Smaków do spróbowania (provare) jest znacznie więcej, na przykład ricotta z kwiatami czarnego bzu (la ricotta al fior di sambuco) z morelą (l’albicocca) i imbirem (il zenzero), gruszką (la pera). Mniam!

#2 Galliera 49 – via Galliera 49, Bologna

galliera 49, gelateria, bologna

Dla Galliera 49 wytwarzanie lodów to proces niekończący się i ekspresowy zarazem, z racji tłumów żądnych rewelacyjnych smaków. Lody nie zawierają tłuszczów utwardzwonych (i  grassi idrogenati), barwników (coloranti), konserwantów (conservanti), sztucznych aromatów (aromi artificiali). Do produkcji lodów używają cukru trzcinowego (zucchero di canna), kakao (cacao), kawę najwyższej jakości, świeże jaja (uova fresche), mleko (il latte) i śmietanę (la panna) pochodzące z Południowego Tyrolu, co jest gwarancją najwyższej jakości. To samo tyczy się owoców, selekcjonując tylko te z upraw bio.

Co ciekawe! W Galliera 49 śmietana jest gratis!

 #3 De Coltelli – lungarno Pacinotti 23, Pisa | via San Paolino 10, Lucca

gelateria de coltelli pisa lucca

Tu wykorzystuje się najlepsze składniki by otrzymać (ottenere) najlepszy smak (sapori).  W lodziarni używa się jedynie owoców sezonowych (frutta fresca di stagione). Jedna z przyświecających temu dewiz brzmi “truskawki nie zawsze są smaczne, ale nie trzeba zawsze serwować lodów truskawkowych”. W składzie lodów znajdziecie świeże mleko i śmietankę, jajka od kur z wolnego wybiegu (uova fresche di galline allevate a terra). Właściciele lubują się w rzeczach prostych i naturalnych.

#4 Soban – Valenza/Alessandria [-2]

gelateria soban, alessandria, valenza

Lodziarnia Soban powstała w 1924 roku i od tego czasu oferuje produkty, które dzięki magicznej recepturze rozkochują sobie ludzi z całego świata. Ich lodowa historia narodziła się w “Val di Zoldo” znanej na całym świecie jako Lodowa Dolina, gdzie śnieg zrobiony jest z wanilii, drzewa zaś są jak chrupiące wafle, a zieleń dookoła to nic innego jak lody pistacjowe.

Właściciele lodziarni od samego początku bazują na tradycjonalnych przepisach, ucząc się od najlepszych rzemieślników w tej dziedzinie. Lody Soban wielokrotnie wygrywały na festiwalach lodowych smaków i są wizytówką miasta. Oczywiście są w 100% naturalne, ze składników lokalnych i sezonowych, poddawanych surowej selekcji, dostarczanych od sprawdzonych dostawców.

#5 Di Matteo – Piazza A. Torre, 13/15 – S. Antuono di Torchiara (Salerno)

gelateria-di-matteo-torchiara

Z ponad czterdziestoletnim doświadczeniem, lodziarnia Di Matteo rozpieszcza kubki smakowe ludzi odwiedzających  Salerno. Naturalne składniki, najlepsze techniki wykorzystywane przy produkcji, to wszystko sprawia, że oferowane lody zapewniają niezwykłe doznanie smakowe. Przy wytwarzaniu lodów rzemieślniczych stosowana jest zasada harmonii z naturą, równowagi i spójności.

Jeżeli jesteście ciekawi dalszej części rankingu zapraszam na stronę https://www.dissapore.com/locali/100-migliori-gelaterie-artigianali-2016/