Lody dla ochłody

Lody dla ochłody

Kto nie kosztował włoskich lodów? W zasadzie są z nami od zawsze, prawda? Czy zastanawialiście się kiedy właściwie powstały te znane na całym świecie pyszności? Początków lodów włoskich należy szukać w późnym średniowieczu, kiedy to chłodzenie lemoniady było stosowane...
Historia Jednej Pralinki

Historia Jednej Pralinki

  Smak jednej czekoladki Perugina  – Baci skłonił mnie do poszukiwań dlaczego jest taka wyjątkowa i o co tyle hałasu.  Wszystkie tropy prowadziły do Luisy Spagnoli. Gdyby nie ona, świat być może nie delektowałby się teraz nieziemskim smakiem wyjątkowych...
Grzybobranie po włosku :)

Grzybobranie po włosku :)

Jak jesień to i grzyby! Gdyby przypadkiem przydarzyło Wam się włoskie grzybobranie (la raccolta dei funghi) – ten wpis jest dla Was wprost stworzony! W świecie grzybów istnieją dwa obozy: Funghi Commestibili (grzyby jadalne) e Funghi Velenosi (grzyby...
Lody dla ochłody! – ranking włoskich lodziarni

Lody dla ochłody! – ranking włoskich lodziarni

Lody, pizza i spaghetti to kulinarne trio, które podobnie jak wielobarwna flaga, są symbolem rozpoznawczym Włoch. Jak Włochy to i upalne lato, z czym z kolei wiąże się szukanie ochłody. Il gelato, to słowo, które warto znać, jeżeli pod słowem ochłoda szukacie lodów....
Dajcie mi włoskiego sera!

Dajcie mi włoskiego sera!

Kraj o kształcie buta jest pod wieloma względami rajem, dlaczego? Po pierwsze, to idealne miejsce na wakacje. Po drugie, każdy maniak pizzy może się tam zatracać i tyć do woli. Wreszcie po trzecie, z miłości do smaku sera można by tam zamieszkać. Dzisiaj mała...