Czy ktoś z Was zastanawiał się, dlaczego Włosi zajadają się makaronem? Dlaczego warto sięgać po włoską pastę? Co sprawia, że jest tak wyjątkowa?

Oto 10 powodów, które pozwolą Wam zobaczyć to mączne danie w zupełnie innym świetle:

  1. Wartość kaloryczna makaronu nie jest zabójcza!
  2. Makaron jest łatwo przyswajalny i dzięki temu zapewnia szybki zastrzyk energii.
  3. Pozwala utrzymać poziom trójglicerydów na odpowiednim poziomie.
  4. Zawiera wiele składników antydepresyjnych, które poprawiają nam humor.
  5. Jedzony regularnie może zapobiegać wystąpieniu Alzheimera.
  6. Ma setki zastosowań w najróżniejszych przepisach kulinarnych.
  7. Produkt będący symbolem diety śródziemnomorskiej to także synonim zdrowia.
  8. Jest zróżnicowany, wszechstronny, ma wiele oblicz i jest po prostu pyszny.
  9. Bo miłość do Włoszech zobowiązuje;)
  10. większość dań z makaronu można przygotować bardzo szybko ;) (i dla mnie jest to najważniejszy argument :D)

Jeżeli, żaden z powyższych argumentów nie przekonał Was, jestem zmuszona sięgnąć po większe działa.  Spaghetti carbonara…To danie obroni się samo.

Znalezione obrazy dla zapytania spaghetti alla carbonara ricetta

Źródło: https://www.gustoblog.it/post/169512/pasta-alla-carbonara-la-versione-vegan

Spaghetti alla carbonara, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Historia jego pochodzenia jest zagadką. Wielu sądziło, że wynalezienie spaghetti alla carbonara jest rezultatem połączeniem bazowych składników, czyli boczku i jajek, dzięki żołnierzom amerykańskim, którzy przybyli do Rzymu w 1944 roku przywożąc ze sobą niezbędne produkty. Jaka jest prawda?  Tego być może nigdy się nie dowiemy, jednak  bez wątpienia możecie przekonać się jak smakuje.

I małe wyzwanie dla Was. Przepis- po włosku! Otwórzcie słowniki, książki, wszystko co macie pod ręką! Przed Wami przepis, który sprawi, że zakochacie się w makaronie (jeżeli do tej pory tego nie zrobiliście).

Ingredienti

  • Spaghetti, 600g
  • Pancetta, 150g
  • Olio extravergine d’oliva, 2 cucchiai
  • Uova, 4
  •  Panna liquida, 40g
  • Parmigiano grattugiato
  • Pepe
  • Sale

Preparazione

Fate cuocere gli spaghetti in acqua salata ad ebollizione. Sbattete le uova in una terrina e aggiungete sale, pepe, panna e 50gr di parmigiano. Nel frattempo fate rosolare la pancetta tagliata a dadini in una grossa teglia con olio. Scolate gli spaghetti ancora al dente e versateli nella teglia con la pancetta e le uova sbattute. Amalgamante il tutto a fiamma bassa finché le uova non si saranno rapprese.

In bocca al lupo  !!!